Site Logotype

Lichttherapie

Lichttherapie kan een gevoel van plezier opwekken en de blokkade van het neurotransmittersysteem opheffen. Lichttherapie compenseert het gebrek aan zonlicht in de hersenen en herstelt zo de gezondheid.

Lichttherapie:

Lichttherapie is een behandeling die gebaseerd is op de helende werking van licht. Licht heeft onder andere invloed op je biologische klok. Je biologische klok zorgt ervoor dat lichaamsfuncties zoals je hartslag, gemoedstoestand en slaap-waakritme goed functioneren. Met lichttherapie beïnvloed je de biologische klok op een positieve manier, door je ogen bloot te stellen aan een hoge intensiteit volspectrum wit licht met het doel de werking van de hersenen te stimuleren.

Het licht komt binnen via je ogen. De hersenen gebruiken dit signaal om het dag- en nachtritme beter te regelen. In de donkere seizoenen kan een gebrek aan daglicht leiden tot depressieve klachten bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Lichttherapie is bij de meeste mensen met winterdepressie en winterblues effectief en is gemakkelijk te ondergaan. Lichttherapie kan daarnaast helpen bij slaapklachten en het bestrijden van een jetlag. Lichttherapie heeft niet alleen effect op je biologische klok, het heeft ook een helende werking voor verschillende hersenfuncties.

Lichttherapie is de oplossing voor ons gebrek aan zonlicht in de ogen. Het licht wordt opgenomen door de ogen, door het netvlies getransformeerd in elektrische energie en vervolgens via de oogzenuw geleid naar alle delen van de hersenen. De elektrische signalen activeren alle functies van de hersenen: zowel de mentale en emotionele processen als de aansturing van het hele lichaam door het zenuwstelsel en hormoonstelsel. Lichttherapie is daardoor effectief bij veel lichamelijke, emotionele en mentale klachten en herstelt zo de gezondheid.

Lichttherapie is gebaseerd op kennis over de effecten van zonlicht op de ogen en hersenen. Onze lichttherapie bril zendt licht uit dat identiek is aan zonlicht: wit licht dat bestaat uit een volledig kleurenspectrum, met een hoge intensiteit van 10.000 lux en dat pulseert met een breed frequentiespectrum.

“Onze ogen 'eten' zonlicht.”
Zonlicht activeert drie groepen hersenfuncties:

Door de wirwar aan neuronale verbindingen in de hersenen heeft zonlicht effecten tot in alle delen: het cerebrum, het diéncephalon, de truncus cerebri en het cerebellum. Omdat de hersenen functioneren als een geheel, heeft zonlicht in de ogen verreikende invloeden op elk niveau van de cerebrale processen: emotioneel, cognitief en fysiek.

“Minder goed onderzocht, maar misschien nog belangrijker, is de invloed van zonlicht op de hypofyse.”

Emotionele functies
De activatie van het limbisch systeem stimuleert de regulatie van onze emotionele reacties, stemmingen en ons onbewuste gedrag. Dit heeft effect op ons zelfbewustzijn, optimisme, motivatie, empathie, communicatie, intuïtie en creativiteit.

Cognitieve functies
De activatie van de grote hersenen stimuleert ons bewustzijn, denken, geheugen en onze aandacht, waarneming, oriëntatie en concentratie. Hierdoor kunnen we leren, problemen oplossen, iets inbeelden, plannen maken, initiatieven nemen en zorgt het voor onze cognitieve functies als spreken, luisteren, lezen, schrijven en rekenen.

Fysieke functies
De activatie van de tussenhersenen en hersenstam stimuleert via het hormoonstelsel en zenuwstelsel de werking van alle organen en systemen in het lichaam, zoals onze ademhaling, spijsvertering, bloedcirculatie, vochthuishouding, lichaamstemperatuur en ons immuunsysteem en slaap- en waakritme.

Effectieve remedie bij seizoenafhankelijke depressie

Tot nu toe is lichttherapie vooral bekend vanwege haar effectiviteit bij een vorm van depressie, genaamd seasonal effective disorder, SAD. Deze depressie is afhankelijk van het seizoen; het begint in de herfst of de winter en gaat weer over als het lente wordt. Als gevolg van een gebrek aan zonlicht, door het seizoen of door het leven binnenshuis, ontstaan depressie, insomnia en een gebrek aan energie.

De oplossing is lichttherapie met volspectrum licht met een intensiteit van 10.000 lux. Helder wit licht therapie verminderde de kans op seizoensafhankelijke depressie met 38% en het infrarode licht verminderde de kans op seizoensdepressie met 50%.

Het gebrek aan zonlicht gedurende de winter beïnvloedt meer mensen dan we denken. In Nederland variëren de schattingen van het aantal mensen dat hier last van heeft, van 40.000 tot een half miljoen.

Lichttherapie (bright light therapy) kan het gebrek aan zonlicht in de ogen, en de gevolgen hiervan voor onze gezondheid, compenseren. Op basis van de niet-visuele effecten van zonlicht is een brede therapeutische werking van lichttherapie te veronderstellen. Omdat zonlicht bijna alle aspecten van de menselijke fysiologische werking beïnvloedt is de werking van lichttherapie breed.